söndag 6 oktober 2013

Wild wonders of Europe




För er som befinner er i huvudstaden den närmsta veckan: Jag vill bara tipsa om den fantastiska fotoutställningen Wild Wonders och Europe, som finns att beskåda på Raul Wallenbergs torg vid Nybroplan. Det är utställningens sista vecka nu (den har pågått sedan 25 juni), så därför är det hög tid att ta en sväng förbi där nu med detsamma om man inte redan haft turen att se den.

Utställningen består av 100 stora foton av vårt gemensamma naturarv i Europa. Storslagna vyer, närgångna porträtt och oväntade ögonblick är förevigade. Man blir både stolt och varm i bröstet när man ser vad som finns runt knuten. Ja för ibland blir man hemmablind och man får bilden av att all fantastisk natur finns långt borta på Borneo och Madagaskar och sådana ställen. Men det slår en gång på gång när man flanerar runt bland fotona, att man inte har koll på all den biologiska mångfald och de otroliga naturmiljöer som ryms i vår världsdel. För när jag tänker Europa så tänker jag tätbebyggda städer, vägar, odlingslandskap och kollektivtrafik. Inte orörda skogar, halvöknar och berg.



Men allt är såklart inte så orört. Ett syfte med utställningen, förutom att uppmärksamma oss på all vacker och rik natur, är ju också att uppmärksamma oss på att vissa arters överlevnad hänger på gärdsgården till utrotning. Som den här blåfenade tonfisken till exempel. Vilket blir extra tydligt då texten under fotot förklarar att den atlantiska blåfenade tonfisken har minskat med 97% sedan 60-talet och att det därför var nödvändigt att ta fotot i en tonfiskodling, eftersom det är nära på omöjligt att hitta stora stim av tonfisken i det vilda.

Visste ni förresten att den blåfenade tonfisken kan bli upp till 30 år gammal och väga upp emot 680 kg? Det vore ju synd att utrota en så fantastisk art bara för att vi slentrianköper sushi och sashimi.


Något annat som slår en är alla de arter man inte hade en aning om att de fanns i Europa, som den här havssköldpaddan som i tiotusentals år fortplantat sig på oexploaterade stränder kring medelhavet. Så klart ett dilemma nu för tiden när stränder är hett byte för turistnäringen och andra lyxlirare. Stora naturvårdsinsatser har gjorts för att försöka bevara havssköldpaddan och numer finns det skyddade stränder i bl.a. södra Turkiet som är livsviktiga fortplantningsplatser för den hotade sköldpaddan. Dock dödas ca 55 000 havsköldpaddor årligen då de blir bifångst i det industriella fisket av framförallt svärdfisk. Håller tummarna för att skalmans polare överlever och att EUs fiskeindustri blir mer hållbar jävligt snabbt.



Man får även en rejäl dos reseinspiration. Som att vandra i Transylvaniens berg i Rumänien till exempel. Eller uppleva världsarvet Plitvice i Kroatien, ett sjörike utan dess like med vattenfall, laguner och skog i symbios som måste vara naturens svar på Babylons hängande trädgårdar.




Personligen fascinerades jag av den här mytomspunna fågel; den svarta storken. Jag råkade nämligen träffa på den ovanliga storken i en våtmark i dalarna (av alla ställen). Den flög upp ca 5 meter framför mig när jag tog en skogspromenad och jag trodde jag såg i syne. Den liknade ju ingenting jag sett tidigare (eller senare), och påminde snarare om någon afrikansk fågel med sina illröda ögon och näbb. Det visade sig, efter lite forskande, vara ett mycket sällsynt påträffande eftersom de svarta storkarna väldigt sällan tar sig till Sverige och då oftast inte längre än till Skåne pga att någon individ felnavigerat. De är förresten väldigt ovanliga att se även på platser där de finns i större antal eftersom de är så skygga. De största bestånden av svart stork finns i Lettland och Polen, men naturvårdsinsatser har stärkt arten och bestånden växer till på flera platser i Europa. Hurra för lyckade bevarandeprojekt!




Jag kan hålla på i timmar och prata om de fascinerande organismerna och naturområdena som tas upp i den här utställningen. Men jag håller mig från det och lämnar endast dessa som smakprov. Det är så viktigt att vi börjar uppskatta och förstå hur unik och komplex naturen omkring oss är. Den här utställningen är en bra början på det!

Alltså, utställningen är gratis och är tillgänglig dygnet runt då fotona är upplysta på kvällar och nätter. Du avgör alltså själv om du vill beskåda den med en förmiddagskaffe i handen eller i anslutning till en lång natt på Stureplan. Alla sätt är bra sätt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...