tisdag 26 november 2013

Överfisket och vad vi kan göra för att stoppa det





Så skrämmande tydlig film om hur skev fiskeindustrin i Sverige och världen är. Men det som är mest skrämmande är att det fortfarande är en överraskning för många! Forskare varnar om att vi kan förlora alla typer av fiskarter inom 50 år och utarma havsekosystemen med 90%.

Varför? Jo för att vi bl.a. subventionerar fisket i EU för att inte utkonkurera yrkesfiskarna. Så vi finansierar högteknologiska fiskebåtar som scannar av havsbottnen och trålar upp all fisk i området. Trålningen sabbar bottnarna då de jämnas med marken och i och med detta tröskande på havsbottnarna så frigörs metangaser som varit bundna till sedimentet ut till vattnet och därefter till i atmosfären där gasen bidrar till den globala uppvärmningen. Fin negativ spiral va?

Jag har aldrig förstått resonemanget att när vi fiskat så mycket så att vår matfisk minskar drastiskt i haven och gör att yrkesfiskarna inte kan överleva, så ger vi dem mer pengar att utarma fisket ännu mer! Det dödar ju inte bara ekosystemen utan också möjligheten att yrkesfiskarna ska kunna fortsätta sin yrkesbana framöver. Så fort forskarna säger stopp och belägg! Fiska mindre!!! så grinar yrkesfiskarna och förbannar forskarna som tar deras levebröd ifrån dem. Borde de inte rimligtvis tacka dem istället? De som faktiskt vill se till att det finns ett yrke som heter fiskare även i framtiden. För det är det som håller på att ske. Oavsett vi stoppar huvudet i en spann eller inte.

Det vi kan göra för att förbättra fiskarnas och havens situation är:

1. Ät mindre fisk

2. Välj bra fiskarter t.ex. sill, sej, hoki, makrill och musslor

3. Välj ALLTID krav- och msc-märkt fisk, fråga på restaurangen och välj vegetariskt från menyn om de inte kan svara.

4. Kryssa in bra engagerade politiker i EU-parlamentet vid nästa val. Förslagsvis Isabella Lövin som stångat sig blodig mot fiskelobbyister och tröga politikerkollegor. Kolla in hennes blogg om du undrar vad hon lyckats åstadkomma. Jag säger som jag sagt många gånger förr; att kryssa in henne i senaste valet är den mest konkreta miljöåtgärd jag gjort i hela mitt liv. Så jävla nöjd med det!

5. Prata om det! Sprid ordet! Förändra världen!






torsdag 21 november 2013

Woopies!!





Nej det handlar inte om nåt nytt makronrecept, utan tänk istället små sega kladdkakor med krämig och len chokladtryffel emellan. Låter det gott? OMG. Det är så sjukt gott! Och passar superbra till kommande helgers adventsmys eller festtilltugg eller när som helst när du vill bjussa på trettio mörka chokladdrömmar.


Ingredienser

125 g  smör, rumsvarmt 
2 1/2 dl  strösocker 
1  ekolischious ägg 
3 1/2 dl  vetemjöl
2 dl  kakao (fairtrade!) 
1 1/2 tsk  bakpulver 
2 krm  salt 
1 dl  gräddfil 
1 1/2 dl  mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smöret och sockret så det blandas hyffsat. Knäck i ägget och fortsätt vispa till en fluffig smet. Blanda övriga torra ingredienser i en skål och sikta sedan ner det i smör- och sockerfluffet. Tillsätt gräddfilen och mjölken och vispa till en jämn smet. Spritsa ut små klickar av smeten på bakplåtspapper. Klickarna bör vara i storleken av en femkrona. Lämna utrymme emellan klickarna eftersom smeten flyter ut i ugnen. Grädda i 10 min, de är godast om de fortfarande är lite mjuka/sega så låt dem inte stå inne för länge.

Chokladtryffel med hasselnötssmak
125 g  mörk choklad (70 % och fairtrade + kravmärkt) 
1 dl  vispgrädde
100 g hasselnötsmassa
25 g  smör, rumsvarmt 
1 krm  salt 

ELLER

Chokladtryffel med hallon
150 g  mörk choklad (70 % och fortfarande fairtrade + kravmärkt) 
1 dl  vispgrädde
0,75 dl hallon
1 msk honung
25 g  smör, rumsvarmt 
1 krm  salt


Med tryffelkrämen tänker jag att man kan gå lite bananas och smaksätta den med det tryffelrecept man gillar allra mest. Originalreceptet är på hasselnötstryffel men jag tänker att t.ex. hallontryffel inte heller skulle gå av för hackor.

Gör:
Värm grädden i en kastrull och hacka chokladen i mindre bitar. När grädden är bra varm tar du av den från plattan och häller i chokladhacket och rör tills den smält. Ha i smör, salt och hasselnötskrämen. Låt stelna utomhus/på köksbänken någon timme.

Obs! Om du gör hallontryffeln så värmer du hallonen och mosar eller mixar den till en jämn massa innan du blandar i den i tryffelsmeten tillsammans med honungen. Och om du ogillar kärnor så tryck hallonmoset genom en sil, innan du blandar i den i tryffelsmeten.

Bygg:
När tryffelsmeten har stelnat så brer du på tryffel i ett tjockt lager på undersidan av en woopiekaka och trycker sedan dit en andra woopie med botten först.

Inte särskilt svårt (trots långt recept)! Och så supergoda att det är omöjligt att bara ta en!







måndag 18 november 2013

Miljömusiklista





Måndagmorgon i mitten av november. Kunde varit en av årets tristaste dagar. Men det tycker jag inte att det är. Idag tycker jag nämligen att vi ska fira lite. För bloggen har just tagit klivet över 100 000 sidvisningar och att dessutom är det nästan 50 fina följare som läser allt jag skriver. Jag är så himla glad och stolt över det! Och det är viktigt att stanna upp och uppmärksamma milstolpar när de inträffar. För att fira detta tänkte jag bjussa på en musiklista med bara BRA låtar på temat miljö och att förändra världen (finns många dåliga också tyvärr). Jag har säkert missat flera viktiga och bra låtar, så tipsa gärna om du saknar någon! Här hittar du miljölistan.

Med tanke på att det tillkommit flera nya läsare tänkte jag också passa på att öppna upp för en frågestund! Så om det är något du undrar över gällande mig själv, min blogg eller nåt ekoreko du funderar över. Släng över en fråga så försöker jag svara så gott jag kan i ett inlägg framöver. 

Ha en underbar måndag! Det ska jag ha.




fredag 15 november 2013

Bäst just nu!





1. Mikael Persbrandts resonemang i intervjun i DN. Han är ju inte riktigt där än, men uppfriskande och överraskande uttalande måste jag säga. Vegetarianer kan behöva en fackelbärare av det mer macho slaget för att vinna ny mark och förklara hur osmart det är med kött för klassiskt raljerande män som blir kränkta om man tar deras biff ifrån dem. 

2. Att min blogg hamnat på Lisa Maries lista över bra saker just nu. Right back at ya! Blev så glad!


3. Att jag varje morgon får svepa in mig i min nya ullhalsduk. Kommer att överleva även de bistraste av vintervindar i den. Nästan lika mjuk och go som en kurrande kattamage. Tumme upp för att den är svensktillverkad.   

4. Att smarta lånegarderoben lanserar långlån på ett halvår för kläder. Toppen eftersom man inte gärna vill lämna tillbaka plaggen man fastnat för efter futtiga 4 veckor.

5. Och sist men egentligen först; Johan Ehrenberg. Som person och krönikör. Alltså jag vet inte ens var jag ska börja. Bästa bästa människa! Jag vill klona dig och placera ut dig på samtliga arbetsplatser, i ledningsgrupper och grabbagäng och sedan luta mig tillbaka och bara njuta av förändringens vindar som kommer att svepa över detta land. Du får bara inte missa hans krönika Män förmår inte att göra världen bättre eller hans uppföljande 10 tips på hur man blir en mer jämställd man. Inte nog med att han knäckt nöten om vad vi behöver göra för att jämställa Sverige, han är en framstående miljökämpe som sliter för att Sverige ska börja producera egentillverkad sol- och vindel istället för ohållbar kärnkraft. Älsk på hans battle mot den moderata EUparlamentarikern under Sweden Green Building Conference. Citerar Skorpan Lejonhjärta: om alla vore som Johan så skulle det inte finnas någon ondska.


Peace out!



onsdag 13 november 2013

If not us, then who? If not now, then when?






Apropå att den här veckan är startskottet för klimatförhandlingarna i Polen. Lyssna på Filippinernas chefsförhandlares fina kärnfulla tal från Doha-mötet 2012. På tre minuter sammanfattar han situationen och ställer de enkla och viktiga frågorna som alla undrar över. Med tanke på vad som händer i Filippinerna just nu känns det än mer aktuellt än någonsin att nå framgångar i klimatförhandlingarna. En monsterstorm är bara början, om inget görs. Än finns hopp, med det brinner redan i knutarna. Kan vi inte denna gång, på riktigt ta ett beslut om ett gemensamt släckningsarbete?

En annan sak jag funderat på..  Tänk om svenska medier fokuserade lika mycket på klimatfrågan som de gör på det SD-planterade frågan om det sk. problemet med invandringen i Sverige. Tänk om nyhetsmedier kunde ge utrymme för det som är ett verkligt hot mot välfärd och framtid. Tänk om de kunde ställa frågor om hur våra olika partierna tänker kring de enorma kostnader det handlar om låta bli att göra klimatinsatser. Ge medieutrymme att granska partiernas klimatbudget och kräva svar på hur de tänker lösa det här ofrånkomliga problem. Jag blir så fruktansvärt frustrerad över att ett nazistiskt parti får bestämma agendan i riksdagen och i nyhetsrapporteringen. Och genom att förvanska statistik och på så sätt måla ut medmänniskor till brottslingar och bidragsiglar.  Att vi går med på det? Vilka är vi egentligen?

Är så trött på att våra ledare i Sverige och  världen tacklas och tar innerkurvor för egen kortsiktig vinning. Kan vi inte ta all vår energi, vår intellekt och våra strategier och göra nåt bra av det istället för att använda det till att ignorera och trycka ner varandra?



söndag 10 november 2013

Varför säljs den första miljöcertifierade mobilen utan miljöinformation?





Att mobiltelefonen är något som de flesta svenskar och (väst)världsmedborgare äger innebär ju också att det har en ordentlig påverkan på vår jord sett enbart till det svenska mobilanvändarfotavtrycket. Miljörörelsen och engagerade medborgare har efterfrågat en miljöbättre mobiltelefon i flera år. Och i försomrars var det dags när pressmeddelandet gick ut om att Samsung Galaxy S4 blir den första miljö- och etikmärkta mobiltelefonen på marknaden när den uppnåt TCOs certifiering. Det stod bl.a. såhär:

Samsung Electronics Co meddelar att Samsung Galaxy S4 har blivit den första smartphone i världen att uppnå standarden TCO Certified. TCO Development, ett oberoende organ med ursprung i den fackliga centralorganisationen, TCO, fokuserar på hållbarhet i IT-branschen och har certifierat Galaxy S4 då den i enlighet med standarden har en hållbar konstruktion och design samt att den möter kunders efterfrågan på hållbara mobila produkter.

För att uppnå TCO Certified måste en smartphone uppfylla kraven inom en rad kriterier, bland annat inom sociala, miljömässiga och ekonomiska områden. I den sociala kategorin visade Samsung att man tog ett helhetsgrepp inom ansvarsfull tillverkning som vilket innebär åtaganden att följa ILO:s kärnkonventioner och FNs barnkonvention. I miljökategorin konstaterades det att Galaxy S4 var fri från många skadliga ämnen, till exempel nickel, kvicksilver, bromerande och klorerade flamskyddsmedel samt att den uppfyller kvalitets- och återanvändningskrav som bidrar till att produktens livslängd ökar. Ur en ekonomisk synvinkel gavs den effektiva laddaren beröm, liksom telefonens industriella design som ökar tillförlitlighet samt att batteriet kan bytas.


Och det är ju super! Verkligen. När jag skulle byta ut min slitna och virusdrabbade jobbmobil så såg jag till, efter lite efterforskningar, att få just en Samsung S4. Men det som slog mig då var att man verkligen måste vara miljöengagerad för att överhuvudtaget få koll på att Galaxy S4:an är ett miljöbra alternativ. Dvs om du googlar "mobil miljö" så kommer information upp om TCO-märkningen. Men om du bara googlar "Samsung Galaxy S4" så blir du inte informerad om att det är ett väldigt bra alternativ för både dig själv och miljön. Varför inte?

På Samsungs egen Galaxy S4 sida finns bara information om nya coola funktioner och enda gången som ordet "miljö" nämns är under avsnittet om hälsoappen S Health där det står att:

"Välbefinnande är viktigt. Det inser Galaxy S4 och övervakar därför genom S Health automatiskt din miljö och hälsa för att hjälpa dig att förbättra din livskvalitet."

Under rubriken Utmärkelser lyser TCO-märkningen också med sin frånvaro och istället återfinns den mindre (er)kända märkningen "Europeean green Smart phone 2013-2014" som enda bevis för att det verkligen är en miljö/etiksmart mobil. Det är också den enda märkning som står på själva förpackningen vid när man väl köpt den. Informationen om TCO-märkningen verkar även gått förbi återförsäljarna, vilket kanske är det mest tragiska av allt eftersom utvecklingschefen på TCO i samband med pressmedelandet framhäver att det är köparen som har makt när de frågar efter miljöbra produkter:

– Att inköpare och allmänhet efterfrågar certifierade schyssta smartphones påverkar produktionen. Köparen har makt. Att Samsung väljer TCO Certified Smartphones är ett tecken på att man lyssnar på användarna, säger Niclas Rydell, utvecklingschef produktcertifiering, TCO Development.
Det känns ju som att det inte spelar någon roll om köparen frågar efter miljöprodukter om det inte går ut info till varken återförsäljarna eller allmänheten om vad som är en socialt och ekologiskt bra mobiltelefon. Hur ska det kunna påverka utvecklingen framåt och hjälpa köparen att hitta den bästa produkten när man tystar ner dessa framsteg?

Att Samsung väljer att inte gå ut med att deras storsäljare också är ett bra miljöval säger ju indirekt att miljö inte är ett säljargument för den breda massan. Och jag kanske kan köpa att miljöaspekter kan avskräcka vissa köpstarka konsumentgrupper, men jag förstår ändå inte att man nästintill suddar ut resultatet av en miljöansträngning som uppenbarligen många konsumenter efterfrågar (annars skulle man väl inte ha brytt sig om att uppnå TCO-märkningens krav?). Varför inte ge båda grupper den information man söker? De som bara bryr sig om balla appar kan lätt hitta den infon och de som bryr sig om miljöeffekter och arbetsmiljön för mobilfabriksarbetarna borde rimligtvis också kunna hitta den infon under en flik på Samsungs hemsida! Allt annat är trist och bakåtsträvande! Våga stick ut näsan och slå er för bröstet Samsung! Ni kanske vinner över några vacklande konsumenter som väljer just er mobil när de vet att ni är ett medvetet företag med en smart produkt som lämnar mindre ruskiga fotavtryck efter sig?


onsdag 6 november 2013

If all the ice melted - Hejdå Stockholm



 


Tidningen National Geographic har på sin hemsida publicerat den här interaktiva kartan över alla världsdelar, som visar med otvivelaktig tydlighet konsekvenserna av att all is på jorden smälter. De blå konturerna visar var kontinenternas kustlinje ligger idag.

Det känns som att det är dags att förbereda sig på att berätta ett gäng sagor för sina barn om att det en gång i tiden fanns länder som hette Danmark och Holland där man åt wienerbröd och åt en massa ost. Och att en gammal kanalstad i Italien dit kärlekspar från hela världen reste för att romatiskt åka långa smala båtar numer ligger på havets botten.

600 miljoner kinersen kommer att förlora sina hem. Hela Bangladesh kommer att översvämmas och det kommer att bildas stora insjöar/havsvikar mitt i bl.a. Amazonas och Australien.

Våra barn och barnbarns världskarta kommer att ritas om, men jämfört med att ändra landsgränser pga. krig och nationsuppgörelser som på vår tid, så kommer vissa nationer helt att strykas från listan över länder i världen, och andra kommer att drastiskt minimeras i yta, eller klassas som obeboeliga.

På sikt är det bara att göra sig redo för att vinka adjö till platser som: Stockholm, skåne, St Petersburg, Danmark, Rio, London, Senegal, Buenos Aires, Belgien, Kairo, Florida och hela gulfkusten, Gambia för att nämna några.

Så. Vad känner du för att göra nu? Planera vinterns utlandssemester? Zappa till Så mycket bättre?
Mitt tips: Gör vad du kan, förtvivla inte och kräv politisk handling, till att börja med i nästa års val. Utnyttja din demokratiska rättighet och var aktivt deltagande i att påverka din och dina näras framtid.

Vill du börja redan nu? Då kan du t.ex. gå med i Föräldravrålet eller Push Sverige och kanske skänka pengar till dem istället för att köpa (ännu) en slips till pappa på fars dag?


Bilderna är skärmdumpar från National Geographics hemsida.

söndag 3 november 2013

Vitlökstider






Nu är det högsäsong för vitlök i köket. Att pumpa maten full med vitlök förhindrar både förkylningssjukdomar och eventuella vampyrbesök. Men det är också dags att börja planera för nästa års vitlökslager redan nu. Det är nämligen hög tid att plantera vitlöksklyftor om man vill skatta sig lycklig nästa augusti. Och det vill ju jag kunna göra, därför satte jag idag två sättlökar ute på kolonin. Det blev ca 1,5 kvm med fyra rader vitlök totalt.

Att sätta vitlök är enklare än enklast, man bryter bara loss klyftorna och trycker ner dem i jorden på lagom avstånd från varandra, kanske 15 cm, och täcker dem sedan med jord. Därefter låter du fem månader av vinter och vår göra sitt och så hepp, en dag i april ser du gröna skott sticka upp på just lagom radavstånd från varann. Sedan är det bara att vattna och tråna i fem månader till och sen kan du njuta av den godaste ugnsbakade vitlöken du någonsin kommer att smaka. Och det vill man ju inte missa eller hur!?



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...