tisdag 4 februari 2014

No more livet på en räkmacka




Idag har WWF uppdaterat sin fiskeguide och meddelar att det numer inte går att äta svenska nordhavsräkor (Skagerack och Kattegatt) med gott samvete. Ett hårt slag för alla Toast Skagen-fantaster där ute. Men så klart ett ännu hårdare slag för ekosystemen i våra hav och inte minst för räkan själv.

Tyvärr är inte den svenska nordhavsräkan ensam på den röda listan över fiskar som överfiskats på randen till utrotning. Även stenbitsrom ska undvikas eftersom Stenbiten är en långsamväxande art som vi fiskar för hårt pga rommen. Skippa alltså bägge lyxförrätts-stammisarna på restaurangmenyn.

Ny på fisklistan är bläckfisk, både åttaarmad och tioarmad, vilka bägge får gult ljus dvs ska undvikas och kanske bara ätas som lyxmat.

Fortsatt dåligt är det att konsumera tonfisk, ål, sik, svärdfisk, jätteräkor, vild och odlad lax (förutom miljömärkt) osv osv osv. Det är faktiskt rätt otäckt att bläddra i fiskeguiden och inse att nästan alla fiskarter är rödlistade på något sätt. Gå in och kolla vilka fiskar du kan och inte kan äta med gott samvete. Läs gärna den lägre guiden så du får koll på bakgrunden till märkningen, så att arten får mer djup och inte bara blir ett namn med en färg på en lista.

Dock är det fortfarande rätt enkelt att välja bra fiskad fisk genom att alltid välja MSC/ASC eller KRAVmärkt fisk. Några fiskar som fiskas på ett hållbart sätt är:

- Linfångad makrill
- Sill
- Handplockade pilgrimsmusslor
- Aborre och gös från Hjälmaren och Vättern
- Odlade blåmusslor
- Torsk från östra Östersjön
- Burfångad havskräfta
- Svensk burfångad krabba
- Norsk kungskrabba
- Garnfångad sej från Island

Det som är gemensamt för dessa är att det som är okej att äta från havet är där fisken fångats med småskaliga och skonsamma fiskemetoder. Bottentrålning är riktigt uselt för såväl ekosystemen och för klimatet (metangasutsläpp från bottnarna + bränsleåtgång från båtarna).

Men förutom att välja miljömärkt fisk i fiskdisken så kan vi konsumenter inte göra annat än att framtvinga förändring i den svenska fiskepolitiken genom att kräva bättring från våra politiker. Och om dem inte lyssnar får vi överväga att rösta dit de som gör det. Som Isabella Lövin skriver på Miljöpartiets EU-parlamentssida:

– Rödlistningen hade kunnat undvikas om den svenska regeringen hade agerat i tid och infört strängare fiskekontroller. Att några fiskare dumpar små räkor till havs har varit känt länge – och det gör de för att den stora räkan ger upp till tio gånger så mycket pengar. Det är upprörande att regeringen under lång lång tid har valt att blunda för larmen från miljöorganisationer, danska fiskare och vetenskapsrådet ICES, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna.
– Att också stenbitsrom får rött ljus är ett resultat av att det inte finns någon förvaltning av sjurygg (arten som stenbitsrom kommer från) trots att den är utsatt för akut överfiske. Jag tycker det är fel att ha ett riktat fiske på sjuryggen, eftersom man bara använder rommen. Jag uppmanar alla matlagare att istället använda ishavsrom som kommer från lodda, en fisk som det finns gott om, säger Isabella Lövin.
– Hållbar fiskepolitik kan inte bara vara läpparnas bekännelse – man måste också sätta in konkreta åtgärder, som fiskerikontroll. Inom ramen för den nya fiskepolitiken måste Sverige och EU:s andra länder se till att satsa på att skaffa mer kunskap om fiskbestånd och inrätta förvaltningsplaner för sjurygg och andra arter, säger Isabella Lövin.

Vårt röstkort i september är vår största möjlighet att skapa den förändring vi längtar efter. Ett annat sätt är att ge tid och/eller pengar till organisationer som bryr sig. Det skadar inte heller att fråga på restauranger och visa att du bryr dig om vad du stoppar i munnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...