tisdag 17 mars 2015

Två tummar upp för bra initiativ




Första tummen går till H&M som jag fick tips om har infört totalförbud på bl.a. PVC i sina kollektioner! Fantastiskt bra steg framåt. Skönt att kunna veta att om du är sugen på ett plagg med t.ex. en fejkskinn-detalj eller en barntröja med fräckt mangatryck så kan du vara säker på att de inte ska innehålla PVC-plaster.

Om du går in och läser vidare på deras lista över förbjudna kemiska ämnen hittar du även (bland många andra):
- Bisfenol A (används det ens i klädtillverkning? Eller smycken? Smink?)
- Triclosan (vanligt ämne i tandkrämer och i Head'n Shoulders-schampon, som är farligt för vattenlevande organismer)
- Ett gäng olika metaller såsom koppar, bly, kvicksilver, arsenik och Nickel
- Mineraloljor





Andra tumme går till Indiska som tydligen börjat ta betalt för sina plastpåsar för att minska slentriananvändningen och plastspridningen i världen. Ja, det KAN ju ev. finnas en affärsmässig tanke bakom också, men när kassapersonalen berättar för kunderna om problemet med plastpåsar och vad för otyg de ställer till med så gör de faktiskt en informationsinsats för folk som annars kanske inte känner till plastberget i stilla havet eller att det tar 300 år för naturen att bryta ner en vanlig plastpåse.

PS. Om du känner att du har missar plastproblemet i haven kan du läsa mitt inlägg om det här eller bara bildgoogla "plastics sea" eller "micro plastics sea" för lite snabb uppdatering.




1 kommentar:

  1. Väldigt bra av Indiska. På tal om H&M och plastpåsar: En gång när jag sa att jag inte ville ha plastpåse blev hon bakom disken väldigt till sig och sa att jag måste lägga ner det jag köpt i något annat och ha med kvittot. Hon hade nog aldrig varit med om det tidigare. Det känns ju som att den där lilla plastpåsen också blir ett extra kvitto på att man inte har snott grejen man köper. (Men bara för att en som jobbar på H&M reagerar så betyder ju inte att H&M skulle tänka som henne.)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...